Kjell Moum, Fotograf

Specialitet - Restaurera gamla fotografier

Rädda dina gamla fotografier

Vilka fotografier ska du rädda? Det är inte frågan om att rädda ”allt eller inget”. Välj några fotografier, som DU tycker är viktiga, att bevara för framtiden, exempelvis gruppbilden vid mormors och morfars bröllop och låt restaurera med bästa möjliga kvalitet. Ett fotografi är ett ögonblick av minnen och känslor. Du gör sannolikt en av dina viktigaste investeringar.

 

När en gammal bild börjar tappa färg och blekna eller gulna försvinner den till slut helt

Pappersfotografier bleknar av solljus och gulnar av syror i pappret.

Gamla pappersfotografier har ofta fler detaljer än vårt öga kan uppfatta. Genom att jag digitaliserar fotografiet i hög upplösning finns goda möjligheter att ändå rädda en stor del av bilden.

 

Jag digitaliserar och restaurerar varsamt Dina blekta och gulnade men också fläckiga, repiga, vikta eller sönderrivna pappersfoto liksom diabilder och filmnegativ

Till min hjälp har jag en modern digital och professionell fotostudio. All utrustning, från fotoskanner och kamera till bildskärm och fotoskrivare, är kalibrerad och profilerad för att säkerställa optimala färger och en jämn gråskala.

Jag digitaliserar fotografiet i stort reprostativ. För att undvika oönskade reflexer från fotografiet använder jag polarisationsfilter framför fotolampor och objektiv. Kameran i reprostativet har sensorstorlek 50 Mpixel och digitaliserar fotografiet i hög upplösning.

Restaureringen kan därefter i huvuddrag se ut så här: repor, fläckar och veck tas bort samt andra önskade reparationer utförs. Kontrast och ljus justeras. Brus (kornighet) minskas. Se exempel under fliken Bildexempel.

 

Du får papperskopiorna på åldersbeständigt papper och digitalkopiorna för t ex visning på sociala medier

Jag använder syrafria konstpapper (s.k. Fine Art papper) av bästa kvalitet från välkända märken som exempelvis Epson och Hahnemühle.

Fotoskrivaren skriver ut med pigmentbläck i stället för flytande bläck.

Jag jobbar med Rip-programmet ImagePrint för optimala färgutskrifter och neutrala svartvitutskrifter.

Kombinationen syrafria papper och pigmentbläck ger bilden en beständighet på upp till 100 år för färgbilder och upp till 150 år för svartvita bilder innan tecken på åldrande syns.

Välj matt, halvmatt eller blankt papper alternativt canvasduk för att spännas upp i kilram.

Digitalkopiorna levereras som JPG-filer.

 

Tryckanpassning

Ska fotografiet tryckas i bok eller i tidskrift? Jag ordnar det! Du får fotografiet  med inbäddad CMYK-profil i formatet Photoshop-PDF, vilket tryckeriet kan använda utan anpassningar.

 

Så här ger jag ditt räddade fotografi en förstklassig kvalitet och dig själv trygghet som kund hos mig

  1. Fotografiet digitaliseras i hög upplösning (50 Mpixel kamera) så att alla skador (sprickor, repor, fläckar, fingeravtryck) görs synliga varefter fotografiet effektivt restaureras.
  2. Ytan på gamla fotografier påverkas av ålder och handhavande och är ytterst sällan jämn. Studiolampornas reflexer i fotografiet märks därför tydligt. För att undvika dessa oönskade reflexer används polarisationsfilter framför studiolamporna och på kameraobjektivet.
  3. All utrustning, från fotoskanner och kamera till bildskärm och fotoskrivare, är kalibrerad och profilerad för att säkerställa optimala färger och en jämn gråskala.
  4. Utskrifter görs med pigmentbläck på syrafria Fine Art papper, vilket är State-of-the-Art inom utskriftstekniken. Fotografiet får härmed bästa papperskvalitet och lång beständighet, upp till 100-150 år innan tecken på åldrande syns.
  5. Ditt restaurerade digitala fotografi sparas i minst 5 år i mitt bildarkiv. Efterbeställning av utskrifter, exempelvis i annan storlek, kan göras under den här perioden och likaså modifiering av det restaurerade digitala fotografiet.